Gruvliga aktier!


"Investera i saker som du förstår" lär ju Warren Buffet ha sagt. Det försöker jag hålla mig till. I min portfölj är jag lycklig ägare till Loomis aktier som visar blå siffror sedan jag köpte dem, trots en svikande börs.

Gruvor kan jag inte så mycket om. Jo, jag förstår ju vad det är för något, men jag vet ingenting om halter av järnmalm, efterfrågan eller hur säkert det är att man faktiskt hittar något när man väl börjar utvinna (det verkar dessutom ta flera år med en aktiekurs som pendlar värre än ett österrikiskt gökur). Likväl är det spännande med gruvaktier, t.ex. northland resources som Per Penning skriver om.

I övrigt har Wisegroup gjort bra ifrån sig sedan jag köpte dem för några veckor sedan. Upp 6%. Härligt att flera av mina poster börjat visa sig i en härlig djupblå färg på mitt nordnet-konto. Fast jag är realist, nog kommer det fler jättedippar under året?


Superwarp

Mitt liv passerar förbi mig utan att jag hinner tänka just nu. Badrummet tar knäcken på mig, dryga 83000 ska ut innan sista februari. Det innebär noll kronor till aktier. Noll. Zipp. Nada. Min enda roliga hobby som dessutom skulle ge mig fler chanser att uppfylla andra drömmar.

På jobbet skenar tiden fram. Det skenar så att jag inte ens tycker det är roligt. Normalt älskar jag att ha händerna fulla, nu känns det mest som jag släcker bränder konstant. Hur hände det? Jag som brukar ha full kontroll. Jag märker hur jag blir arg på människor som inte beter sig, kokar inombords över alla människor som inte borde få vara myndighetsförklarade. Min praktikant med asperger sköter sig exemplariskt. Men alla andra... vad är det som händer med vuxna människor? Jag borde inte jobba med människor när jag känner så här, men jag behöver en paus, vill inte behöva bära hela världen på mina axlar längre. Söka ett nytt jobb, för jag älskar att leda människor. Jag älskar ju mitt jobb också, men jag orkar inte riktigt med. Har börjat sova dåligt, jag som alltid sover som en stock med gott samvete! Kommer på mig själv att ligga och stirra i taket.

Bara jag kan ju göra förändringen, men just nu är det så himla svårt. Behöver lite distans till det.

Ännu mer nederlag!

Hade min vän, plattsättaren, på middag i torsdags. Jag hade bett honom att samtidigt kolla på golvbrunnen i vårt badrum eftersom vi länge misstänkt att det är felgjort. Tyvärr var farhågorna sanna eftersom den förra ägaren inte bytt golvbrunn i samband med renoveringen samt använt en gammal klämring som gjort att fukt kryper upp under tätskiktet. På längre sikt kommer vi få mögelskador i bjälklag etc.

Försäkringsbolaget tar inte i det, vi kan prova att stämma den förra ägaren, men eftersom huset är besiktigat vid försäljningen och det står att brunnen är för nära väggen (dock inget om det andra) så har vi väldigt slim chanser att vinna. För övrigt visar det också att besiktningsmannen samarbetat med mäklaren vilket gjorde min platt-sättar vän mycket förbannad. Han säger att det händer hela tiden.

Hur som helst har vi fått kompispris på badrummet, 69000 kostar det vilket såklart är fantastiskt. Sedan får vi köpa till de delar vi vill byta ut, som handfat etc. Vi kommer nog passa på att köpa ett bubbelbadkar, så det blir dåligt med investeringarna under våren/sommaren. Vi får styra om lite utgifter men tyvärr slipper vi inte "lyxfällan-lånet" med en ränta på drygt 6,5%. Det blir dock inte långvarigt: till juli/augusti ska vi vara klara.

Jag och min man måste också bestämma om vi ska passa på att dra om elen i huset inom en snar framtid, just nu är vi mycket oroliga för att även den är fuskgjord. Där bör vi ha en chans att påvisa dolda fel. Just nu brinner det av hämndlystnad, så jag ska besinna mig i några dagar och sedan ta ett beslut hur vi ska gå vidare.

Hur som helst lägger vi om investeringarna i aktier till det nya badrummet, det är ca. 5500 varje månad som vi styr om. Jag är ledsen, mest för att aktierna har blivit både ett sätt att uppfylla mina drömmar och min lilla hobby. Tror inte någon runt förstår vilken uppoffring det blir. Positivt är dock att vi slipper fundera på om badrummet är rätt gjort, vi får ett badkar vilket vi länge önskat. Dessutom kanske det höjer värdet på huset något.




Ett litet nederlag



Min sambos familj har en släkt-tomt ute på en ö i Stockholms skärgård. Det är en riktig idyll, mest för att vi som normalt arbetande människor varken hade haft råd eller möjlighet att förskansa oss en motsvarande om den inte ärfts ned. Problemet är att i takt med att både vår och min sambos systers familj växer börjar det bli lite fullt i stugan. Speciellt för oss som bara har ett litet rum att tillgå.

Jag tycker om mina svärföräldrar, de är och har varit guld värda sedan första gången jag träffade dem, men jag har svårt att koppla av helt när jag är där. Har ett behov av att vara själv ibland, men det finns ingen plats för det, varför jag har svårt att vara där hela semestern som min sambo gärna skulle vilja. Några dagar tycker jag är mysigt och okej i sträck, men sedan kryper det i mig. Det var min svärmor som föreslog att vi skulle bygga en liten stuga på tomten, en sån där på 15 kvm som bara skulle vara vår. Det lät jättebra, tänk att kunna inreda den själv, ha en liten kaffemaskin därinne. Bygga en liten altan där man kunde titta på båtarna...

Vi ansökte om strandskyddsdispens för en månad sedan ungefär och idag kom svaret: avslag. Detta trots att huset är planerat att ligga över 60 meter från strandlinjen, på skogstomt. Förslaget var att söka igen, men då skulle huset ligga på gräsmattan vilket dels inte ger den avskildheten vi önskar, men framförallt försvinner hela gräsmattan. Jag är faktiskt lite ledsen, det är uppenbarligen skillnad på folk och folk, grannarna ett par tomter bort har precis fått bygglov och strandskyddsdispens för en sommarstuga på 280 kvm med panoramautsikt över viken, bara en kort bit från vattnet... Det är inte rättvist att vara svensson, men vi har å andra sidan inte vänner i regeringen...

Jag är av ganska blå åsikt politiskt, så inget ont om regeringen, mer den gräddfil som blir ganska uppenbar ibland för rika människor.  

Hursomhelst kanske det leder till något gott, betala in pengarna på huslånet kanske kan vara något? Eller köpa en kamin till huset, eftersom vi har gratis ved kanske det finns pengar att spara nästa år. Med en kamin i huset ska jag lära mig dricka whisky, skaffa en rökig fåtölj och björnfäll och filosofera varje kväll.


Wise group i min portfölj!

Jag har köpt mina första onoterade aktier. Allt ser bra ut efter det lilla jag kan om analyser. Dessutom var de "billiga", 0,95 kr fick jag betala. Jag vet att de kan minska med hälften till imorgon, men det är lite roligt att ha några att hoppas på. Missförstå mig inte, jag gamblar med alla mina aktier just nu känns det som, och tydligen har jag en högriskportfölj, trots att jag har merparten av mina pengar i investmentbolag. Wise är också ett företag som passar mig personligen, de jobbar med utveckling av människor. Jag tror att det ligger i framtiden, hoppas bara att de överlever lågkonjunkturen.  På onsdag ska jag hur som på en snabb-kurs i aktieköp. Det är en kvinna som lyckats investera sig till att kunna leva på enbart sin avkastning. Det är lite häftigt. Hoppas dock att hon inte är en daytrader, det passar inte mig, om inte annat för att jag skulle få hjärtklappning och dö en för tidig död om jag var tvungen att hänga med i svängarna. I och för sig verkar det enkelt nu. Jag berättar mer när jag varit där!

Häromdagen fick jag ett meddelande på fb om att en kontakt till mig skickat mitt cv till vVD för ett av de största retailföretagen i Sverige som står  inför en galet expansiv fas. Han ville att jag skulle ringa upp henne, vilket jag också ska göra på måndag. Oavsett vad de vill eller hur det går så ger det lite värme i magtrakten att man är i tankarna. Hur som är det roligt att jobba i expansiva företag, mycket möjligheter, mycket chans att påverka, stora möjligheter att lyckas. Och sånt tycker jag om! Helt ny personalstyrka som man får forma helt själv är inte heller dumt...

På tal om försäljning håller Du på att sätta oss i en riktig lågkonjunktur, trots att Svenska företag går bra. Svensk handel rasar i julhandeln vilket kommer påverka en hel del i vår. Så ut och shoppa julklappar nu! (eller låt bli, men trigga alla som är med i lyxfällan att ta ytterligare ett sms-lån och hjälpa upp konjunkturen lite ;) )

I helgen är vi lediga tillsammans hela familjen. Det blir simpelt: storhandling och pyssel hemma vilket jag uppskattar mycket just nu.

RSS 2.0