Krashad ekonomi

Jag är både imponerad och förfärad när jag läser http://www.slut-pa-pengar.nu/ . En familj med massor av krediter (eller är det egentligen så många med tanke på vad man ser på lyxfällan nuförtiden) och räkningar ditt pengarna inte räcker. Samtidigt strongt att skriva öppet om det, att försöka bromsa i en ganska brant ekonomisk nerförsbacke.

Jag önskar ganska ofta att jag inte tagit tag i mitt investerande tidigare, men samtidigt verkar jag vara relativ ensam om två saker. Jag är under 30. Jag är kvinna.


Jag räknar lite snabbt på hur vi skulle göra om vi bara hade en inkomst. Det skulle gå, med jämkning och annat. Det skulle inte vara roligt, men det skulle iallafall gå.

Kompensation från 3

Min mobil var helt oanvändbar i tisdags precis som för en hel massa andra svenskar som haft oturen att ha dem som mobiloperatör. Men men, efter ett samtal med dem idag fick jag 60 dagar fria sms och mms. Trots att det inte var "deras policy". Men jag har tydligen en hyfsad bra övertalningsförmåga, så nu kan jag se fram emot billigare mobilräkningar i ett par månader. Många bäckar små...

Tittar på lyxfällan och blir som vanligt arg och förundrad över hur vuxna människor kan låta det gå så långt, vuxna med barn. Jag försöker förstå, men jag gör det inte. Kanske har de haft en uppväxt som kan förklara det, jag vet inte.
Jag tror att många som är födda på 80 och 90-talet har haft föräldrar med relativt gott ställt, så när man flyttar hemifrån kan man inte nöja sig med något "sämre". Man ser bara det ens föräldrar har nu, inte hur de slet när de var små. Men vad vet jag.

Har lagt undan samma mängd pengar till aktier den här månaden som jag bestämt, trots att det har varit mycket "räkningar" den här månaden, dvs. pengar till bröllopet i februari och annat sparande. Hade även samfällighetsavgiften till huset dit vi sparat en del pengar, men några 100-lappar extra kostade det iallafall. Hur som avvaktar jag att köpa, tror inte vi sett slutet än. Något som muntrade upp mig var en intervju med härliga "aktiestinsen" som lär ha sagt att "börsen dippar var femte år, det är för att jag ska kunna köpa då".
Det kanske är så man ska jobba: aldrig sälja, spara till dipparna då man köper. Kommer kräva is i magen...


Stressig vecka

Julplaneringen är i full gång på mitt jobb. Personalen märker det inte på mer än att deras chef är lite mer stressad än vanligt (men forhoppningsvis trevlig fortfarande), men snart drar det igång även för dem. Mina kollegor älskar julen, trivs ett det positivt stressade klimatet. Nu ska vi bara hitta lite fler människor som reagerar på samma sätt under julen. Det är svårt att hitta människor i den yngre generationen som vill jobba. Anställningsintervjuerna går oftast i samma tema: "Jag vill ha ett jobba där jag kan uttrycka mig konstnärligt" eller "jag tror jag kan jobba i jul, det beror på vad som kommer upp" eller "Jag kan tänka mig att jobba nio till fyra".

Jag börjar känna mig som en tant, och uttrycken "det var bättre förr" samt "på min tid var det bara att jobba" ringer i huvudet.

Det har hänt två roliga saker den här veckan som jag faktiskt blir lite varm i hjärtat över:

- När jag kom hem från Charlie Söderbergs seminarium pratade jag med alla i personalen om att gå mot sina drömmar (nåja, det var inte så enkelt, jag var ganska entusiastisk i flera veckor efter). En tjej sa att hon alltid velat skriva en bok och nu i veckan berättade hon att hon skickat in den till ett förlag. Häftigt, oavsett om hon får den utgiven eller inte! Charlie skulle nog vara stolt över mig. Och henne...

- Nummer två är en tjej som praktiserade hos mig under förra året. Hon var för deprimerad för att gå i skolan och tillsammans med en psykolog på BUP hade vi i uppdrag att få "ordning" på henne. Jag vet inte hur det gick för psykologen, men för oss gick det superbra. Efter två månader hade hon ett eget ansvarsområde, 100% närvaro, etc. På senvåren märkte jag dock att hon ramlade ner i en svacka igen. Den här gången var jag hårdare mot henne och hon bröt ihop och berättade allt som jag gissat men aldrig fått svart på vitt innan. Vi bestämde att den sista månaden skulle hon komma till jobbet som vanligt, men hon skulle plugga i lunchrummet på de kurser hon skulle omtenta för att få börja trean på gymnasiet samt den presentation hon behövde göra för att bevisa att hon ville gå kvar. I veckan fick jag höra att det går jättebra för henne i skolan, hon planerar till och med att plugga vidare på högskola.

Kanske brinner jag inte i helvetet för mina illdåd...

Tuff vecka men lite rolig!

Jobbade ca. 12 timmar i måndags, i tisdags blev det 14. Var helt slut när jag kom hem vid 21.15. Imorse ringde klockan 05.30 men idag var det min tur att hämta vår dotter så då gick jag supertidigt (klockan 14 hämtade jag henne och då började hon gråta för att hon inte ville gå hem, otack är världens lön... ). Tur att jag har barn, annars hade jag nog jobbat ihjäl mig.

Träffade en av mina högre chefer idag, jag tror han tycker om mig (förhoppningsvis på grund av att jag gör ett bra jobb och inte bara för att jag är så förbannat trevlig). Hade företaget jag jobbar för haft ett huvudkontor i Sthlm tror jag att jag hade haft en stor chans att få jobb där.

Har suttit 1,5 timme till jobbet varje dag nu, och det har gett mig tid att använda kalkylatorn på min telefon flitigt (står man helt still måste det ju vara ok att hålla på med telefonen i bilen?). Jag växlar mellan att räkna ut hur lång tid det skulle ta att amortera ner vårt lån på huset till 500.000 (18 år) till att bli miljonär i aktier (lite osäkert på om man ska räkna på en avkastning med minus 5% per år eller plus 5%...). Det är roligt att planera vart man ska lägga sina pengar, mest för att det går att ändra sig 100 ggr om man bara drömmer...  

Jag skulle vilja skriva en bok, men det är som att säga att man är "med i ett band". Jag har en idé till en skönlitterär sak, men självförtroendet tryter. Ska börja skriva på den ikväll. TBC.

Dödstråkigt

Det händer ingenting just nu, mycket att göra på jobbet, men det kräver bara tid, inte någon vidare glöd, initiativförmåga eller uppfinnerikedom. Ska hjälpa till i en annan butik nästa vecka och jag har en heldags-konferens på torsdagen, annars är det samma sak där också.

Hemma så slutar jag antingen sent, runt 19.30, eller tidigt (kl. 14) och de dagarna gör jag som alla andra andra med småbarn, lagar mat, tvättar, städar, leker. 

Läser lite böcker om ekonomi, annars håller jag fortfarande på pengarna, tror inte att det är över än (fast vad vet jag) . En fördel är att jag inte ens tycker det är roligt att shoppa, så kanske kan jag lägga undan ytterligare lite pengar denna månad för investering.

Inatt sov vår dotter för första gången utan blöja på natten, det är iallafall en liten milstolpe.

Alla framgångsrika talare

Han står där, gestikulerande, med en glöd i blicken som kan sätta en hel stad i brand. Eller åtminstone hela salen. Vi är där för honom, denna drivande människa som likt kung midas rör vid saker och de förvandlas till guld. Det är så enkelt för honom, och vi tindrar över det korta ögonblick han lägger sin varma blick på oss för vi känner oss plötsligt lika vinnande som honom i livets lotteri. Jag skriver han, för jag har aldrig mött en kvinna som har berört mig på samma sätt som alla manliga coacher/föreläsare gjort. Det stör mig väldigt mycket, inte bara ur ett rent genusperspektiv utan för att jag vill vara en av de där männen (fast jag skippar gärna könsbytet).

Det är klart att de måste få det att låta enkelt, det är inte så inspirerande att lyssna på någon som berättar att de grät i bilen varje morgon i ett år på väg till jobbet. Jag hoppas att de har gjort det iallafall, för annars finns det verkligen inget hopp för mig att stå där och vara överpositiv, inspirerande och glödande, men på samma sätt krävande och utmanande i en enda stor soppa.

Jag tror jag skulle kunna bli en bra talare, men till och med google motarbetar mig. Vi som brukar förstå varandra ständigt och jämt (faktum är att google förstår mig bättre när jag skriver "säg något som får mig att skratta" än vad min sambo gör. MYCKET bättre till och med). När jag skriver "Hur blir jag en coach/föreläsare" får jag upp massa skumma kurser som man får betala multum för. Inga högskolepoäng där, inte ens en utbildning som är rekomenderad av någon förutom de som skapat kursen såklart. De stjäl, de där föreläsarna, och det gör mig inget, för man är inte bara där för innehållet. Faktum är att jag kan lyssna på samma människa om och om igen, bara för att få den där euforiska känslan när jag går ut ur salen (och på samma sätt som en bra bok får jag också känslan av saknad varje gång). Jag tänker att jag också kan stjäla inspiration från alla böcker, alla ledarskapskurser, alla ekonomiseminarier och sedan krydda med lite lustiga händelser från min familj, sedan kombinera det hela med lite retorik och kroppsspråk och så PANG. Så är jag där.

Problemet är att ingen verkar nappa på mig som föreläsare, kanske har de precis som jag bara träffat bra män. Eller folk med utbildning. Eller med erfarenhet. Men jag tror mest att det beror på att jag är kvinna. Jo, det verkar rimligt.


Chansen att vinna en miljon (eller mer) på svensk lotto

Det är 0,0008% chans att vinna en miljon eller mer på lotto läste jag någonstans. Bara lite större chans än att bli träffad av blixten. Fast det är ju gratis att bli träffad av blixten, om än väldigt mycket trevligare att vinna på lotto...

Hade möte med en "head of distrubution" eller vad han nu har för titel. De flög in honom så att jag skulle kunna prata om hur varuförsörjningen fungerar (inte alls) och vad han kan göra åt det (lite grann) men jag fick chansen att berätta min syn på saken (väldigt konstruktivt) och han fick chans att säga hur man tänker från ledningen (bra i teorin, inte lika bra i verkligheten).

Ett väldigt roligt inslag i ett i övrigt bra möte var en powerpointpresentation som jag fick ta del av. Den var helt ny fick jag reda på och man ville att jag skulle utvärdera den. Blev lite varm i bröstet över att man ville ha min åsikt. Vid första sliden sjönk dock modet:
1 "Hur man fyller ett hål" .
2. Ny slide: "Om en vara tar slut enligt planogram måste den ersättas av en ny vara" På sliden var det även en bild på en hylla där det saknas en vara. En pil löper ut från tomrummet. Det står, håll i er nu, "Hål" (det var någonstans här jag fick tårar i ögonen, är fortfarande inte säker på om det var av uppgivenhet eller för att jag skrattade så mycket inombords)
3. "Om det finns en vara som kan dubbelplaceras i planogrammet ersätter du hålet med den varan" Bild på samma hylla, men två likadana produkter bredvid varandra. Två pilar förkunnar: "Samma face"

...tre slider till, bl.a. en som förkunnar att det ska vara pris på varan (givetvis illustrerad av en bild), men du fattar. Det värsta var att det inte var ett skämt.
Det är inte ofta jag blir mållös, men då blev jag faktiskt det. Till slut fick jag ur mig att det kunde kanske vara en bra presentation för nya personer inom företaget... Vad ska man säga?

Hur som, bra dag. Har inte kollat börsen men hoppas kunna lägga undan lite mer pengar den här månaden, det ser väldigt grönt ut hittills.

Supereffektiv dag på jobbet

Det har varit en bra dag. Fått mycket gjort på jobbet. Personalen är jättetaggade över den nya tävlingen som jag satt upp på jobbet och börjar nästan bråka över kunderna. Det verkar också som att vi lyckas hålla samtliga bollar i luften, mao har vi inte tappat något av våra andra fokusområden när vi började med det andra. Det är tyvärr annars ett vanligt problem med försäljning.

En av mina anställda har på eget initiativ skapat en facebooksida för vår butik där hon flitigt uppdaterar med både erbjudanden och happenings i butiken. Jag blir stolt som en mor över dem (tyvärr stoltare än flera av de anställdas mammor). Blev utskälld av en man igår, lustigt att många män alltid börjar med "det här SKA du göra för mig!" Undrar om det är för att jag är kvinna eller för att de slagit huvudet i något hårt och spetsigt som barn...

Privat är det lugnt, N är på kurs med jobbet idag så det blir en sån där härlig måla-naglarna-och-titta-på-tjej-filmer-kväll. Passar mig utmärkt!

Avslutar med en fantastisk bild på vårt landställe, man kan vara rik på flera sätt:


Funderingar på morgonen

Jag har en ny "fokus" i butiken som man så gärna kallar det. Det råkar vara samma fokus som jag måste arbeta med efter mitt senaste lönesamtal. Jag uppskattar verkligen att min personal hjälper mig att få mer pengar i plånboken, hoppas nämligen på en väl tilltagen bonus lagom till att USA's ekonomi kollapsat helt. Fast jag ska nog inte berätta att deras slit påverkar min möjlighet att bli miljonär. Det är en av många fördelar med att vara chef.

Hur mycket kan man effektivisera sin tid? Kan man effektivisera sin tid på samma sätt som sin ekonomi? Skala bort allt onödigt och bara ha kvar guldbitarna? Jobbigt att resa utomlands varje e.m. bara...

Räknade ut att jag lägger minst 500:- på onödig mat(uteluncher) som jag stoppar in i ena änden och som inte kommer ut som guldägg direkt. Nästa månad blir en vit månad. På luncher då.


"Livet är så här"

Jag har en svacka. Det är bara att erkänna, det har flyttat in en liten pessemist i min bröskorg just nu. Kanske är det hösten, kanske är det bara en period när allt verkar lite svårare, lite trögare och lite... fulare på något vis. Det går bra. Trafiken är ett helvete på morgonen, just nu tar det ca. 2h att komma till jobbet. Jag blir lite extra tjejig just nu. Gråter en skvätt i bilen på morgonen. Pratade med min pappa: "men det är så här livet är, det är bara att stå ut". Fan heller, jag vägrar! Kalla mig drömmare, men det är fan inte "så här livet är" om man mår dåligt över sin restid vareviga dag! När han säger så där vaknar en liten djävul i mig som vill bevisa att han har fel, fel, fel... Jag försöker ignorera den lilla rösten i mitt huvud som säger att man ska vara sådär svensson-nöjd med att man har råd att åka utomlands en gång om året och som upprepar samma mantra i huvudet på mig om och om igen: "man får ju vara glad att man har ett jobb".

Alla andra får gärna vara nöjda med att de har ett jobb, jag själv tror att mitt liv har mer att ge. Vad bjuder ditt liv på?

Förresten spar jag pengar på hög just nu, tror att det kommer rasa ännu mer på börsen inom de närmaste månaderna. Vad händer med USA? Vad händer med Euron?

RSS 2.0